2008.11.14. 08:00| Szerző: Lzooltan

Az Amnesty International borzalmas gyilkosságról adott hírt. Megöltek 10 nigériait és törvénytelenül fogva tartanak többeket Gambiában.
A fenti állítás a 'Gambia: A félelem uralma' címmel kiadott jelentésben szerepel, amit 2008 november 11-én adtak ki, a nigériai Abujában
A dokumentum szerint 50-nél is több külföldit, köztük 44 ghánait és 10 nigériait tartóztattak fel a gambiai biztonsági erők gambiai felségvízen, 2005. november július 23-án. A elfogottak Európa felé tartottak.
Brutálisan megölték őket, miután kiderült, hogy puccsra készültek, meg akarták dönteni Yahya Jammeh kormányát. A kormány állítása szerint azzal gyanúsítják őket, hogy a gambiai függetlenség napjának ünnepén támadást szerveztek a kormányzat ellen.
A Commonwealth Human Rights Initiative (CHRI) jelentése szerint a foglyokat a banjuli Tengerészeti Központba vitték, nyolcfős csoportokra osztották őket és a Siffore-hoz közeli farmokra szállították őket, az Északi Körzetbe.
"Mikor elhurcolták őket, a biztonságiak állítólag megölték az őrizeteseket, ehhez késeket, baltákat és egyéb éles tárgyakat használtak. A holttesteket szétszórták Siffore és Brufu közelében", állítja a CHRI dokumentuma.
Sajnos rendkívül lassan halad a nyomozás. Ms. Nana Oye Lithur, a CHRI képviselője szerint a ghánai kormányzattal való tárgyalások csekély eredményre vezettek, míg a nigériai vezetés teljes csendbe burkolózott.
"Nagyon meglepő számomra a nigériai kormányzat hallgatása. Levélben is üzentünk Obasanjo elnöknek, a korábbi elnöknek, de még visszaigazolást sem kaptunk. A ghánaiak sem akartak részt venni az ügy feltárásában, de mikor látták, hogy mekkora visszhangot keltettünk az üggyel kapcsolatban, hajlottak az együttműködésre. Állításuk szerint nyomozókat küldtek, de nem értek el semmit, mivel a gambiai vezetés nem működött együtt velük.
"Megdöbbentő, hogy megöltek 44 ghánait, valamint több afrikait és semmit sem tettek az üggyel kapcsolatban. Már az is nagyon szörnyű, ahogyan kivégezték őket. Kinek jutna eszébe lemészárolni ennyi fiatalt, hogy utána névtelen sírba szórja őket. Máig nem tudjuk, hogy mi történt velük. Eddig 8-9 holttestet találtak meg, de még nem szállították őket haza." nyilatkozta Lithur.

Forrás: http://allafrica.com
Írta: Iroegbu Senator, Abuja, Nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://gambia.blog.hu/api/trackback/id/tr67764713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása