2008.12.25. 21:01| Szerző: Lzooltan

Ezúttal egy kicsit elkalandozom Gambiától, most a szomszédos Mali egyik leghíresebb zenészét mutatom be.

Ali Ibrahim „Farka” Touré (Kanau, 1939. október 31 – Bamako, 2006. március 7.) rendkívüli zenész volt. Remek gitáros, az afrikai kontinens egyik leghíresebb, nemzetközileg is ismert és elismert előadója. Dalaiban a hagyományos mali zenét és amerikai rokonát, a blues-t ötvözi. Ahogyan azt Scorsese megfogalmazta, ő volt a stílus örökítőanyaga, a blues DNS-e. 
A Rolling Stone magazin „Minden idők 100 legjobb gitárosa” listáján Touré a 76. helyet  kapta.
Kanauban született, Maliban, a Niger folyó partjánál. Az allmusic.com életrajza szerint Touré nem tudta a születése pontos napját. Születése után a családjával Niafunké faluba költöztek. Tizedik gyermekként született a családba, ő volt az egyetlen, aki elérte a felnőttkort. Egy régi afrikai szokás szerint ha a családban több gyerek meghal, a megmaradt testvérnek egy fura becenevet adnak. Így lett Ali Ibrahim „Farka”. A Farka szamarat jelent, a nevet a makacssága és a kitartása miatt kapta.
Ő volt az első afrikai blues-zenész, aki nemzetközi sikerre tett szert. Emiatt gyakran hívták őt az „afrikai John Lee Hookernek”. Motívumai hasonlítanak Hooker megoldásaihoz, viszont különböző afrikai nyelvekkel tette különlegessé a dalait. Gyakran hallhatjuk Songhay, Fula, Tamasheq és Bambara nyelven énekelni. 
1995-ben jelent meg a „Talking Timbuktu” című albuma, amit Ry Cooderrel együtt vettek fel. Ezzel a lemezzel nyerte el az első Grammy-díját. Íme az egyik kedvencem erről az albumról:
Ali Farka Touré - Amandrai 
2004-ben Niafunké polgármesterévé választották. A zenei sikerei során összegyűjtött pénzét arra használta fel, hogy utakat építsen és létrehozza a csatornarendszert, valamint beszerzett egy generátort, amivel az egész települést el tudta látni árammal.
2005-ben adta ki az „Int he Heart of the Moon” című albumot, amit Toumani Diabatéval  karöltve énekelt fel. Ez hozta meg számára a második Grammy-díjat.
66 évesen hunyt el, Bamakóban érte a halál. A Mali Kulturális Minisztérium jelentése szerint csontrákban halt meg. Nem sokkal halála előtt vették fel fia, Vieux Farka Touré első albumát apja saját stúdiójában. Élete során 12 nagylemezt és számos kislemezt adott ki.
2006 júliusában, poszthumusz kiadásként jelent meg utolsó albuma, a „Savane”. Grammy-díjra jelölték, a „Legjobb kortárs világzenei album” kategóriában.
Stúdiója és honlapja: World Circuit 
Wikipedia: Ali Farka Touré 
 
 

 

Címkék: zene érzés bamako mali fula  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gambia.blog.hu/api/trackback/id/tr47841753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása