2010.07.02. 22:17| Szerző: Lzooltan

Aki követi az Afrikával kapcsolatos itthonit történéseket, szinte biztosan találkozott már az Afrika Tanulmányokkal. Egy remek folyóirat és portál, rendkívül informatív és hasznos tartalommal.

A csapatuk 2008-ban Gambiában járt egy tanulmányúton. Az utazásról itt bővebben is beszámolnak.

2010. augusztus 15-én 15 órakor Mosolygó halak, jókedvű emberek - Gambiai életképek címmel nyílik Kalmár Lajos fotóművész és Tarrósy István egyetemi adjunktus, Afrika-kutató fotókiállítása a pécsi Cella Septichora Látogatóközpontban.

A megnyitó során beszédet mond Dr. Suha György, a Gambiai Köztársaság főkonzula.

A kiállítás 2010. augusztus 15-től 25-ig tekinthető meg.

Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpont, Pécs, Szent István tér
Időpont: 2010. augusztus 15. 15:00

Címkék: kiállítás gambia  |   | Szólj hozzá!
2009.05.05. 11:20| Szerző: Lzooltan

Szombaton lesz az idei World Fair Trade Day, amihez mi is csatlakozunk. Kiköltözünk a Margitszigetre egy napra, visszük a kávét, teát, játékokat, vetélkedőket, kiállítást és természesen a jó hangulatot. A világnappal párhuzamosan ugyanitt megtekinthető a Gambia kiállítás is. 

Helyszín: Holdudvar, Margitsziget
Időpont: 2009. május 9.

A program:

FAIR TRADE VILÁGNAP
NAGY BUMM!!!
A MÉLTÁNYOS KERESKEDELEMÉRT
2009. május 9. szombat 14.00-20.00
Margitsziget, HOLDUDVAR
14.00-től naplementéig Fair Trade és helyi termékek vására
Kézműves foglalkozások, hennafestés
méltányos kereskedelmi akadályverseny
17.00-től naplementéig Afrikai tánc és dobolás
Capoeira bemutató és tűzzsonglőrök
18.00 A NAGY BUMM!!! KUCSERA GÁBOR kajak világbajnok, fair trade
nagykövet részvételével
18.15 GAMBIA KIÁLLÍTÁS Megnyitja DR. SUHA GYÖRGY, Gambia konzulja
18.30 KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS Mitől magyar a fair trade?
Figyelem! Mivel a Nagy Bumm-hoz egyszerre szólaltatjuk meg
zajforrásainkat, ezért kérünk, hogy hozz magaddal alkalmas eszközt!

Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség

2009.01.20. 00:19| Szerző: Lzooltan

 Pénteken nyitjuk meg az 4. Gambia kiállítást. A helyszín ezúttal a székesfehérvári Műhely Kávézó lesz.

 

 

2008.12.29. 00:24| Szerző: Lzooltan

For The Gambia Our Homeland. Gambia nemzeti himnuszát Virginia Julie Howe írta, a zenéjét Jeremy Frederick Howe szerezte. A himnusz alapjául a Fobay Kaba Dumbuya című mandinka dal szolgált. Az ország felszabadulásának éve, 1965 óta használják.
A 'Foday' mandinkául azt jelenti, hogy a Szent Koránban megírt. Foday Kaba Dumbuya a mandinka múlt egyik jeles alakja, elsősorban a Sonike-Marabout harcok során mutatott hősiességéről híres. Ez egy keresztes hadjárat volt, melynek végére az animista hívők muszlimokká váltak.
A himnusznak elsősorban a zenéjét hallgatják, olyannyira, hogy éneket is tartalmazó felvételt nem találtam. A szöveget mindenhol angol nyelven jegyzik, nem sikerült más nyelvű interpretációira találnom.

 

For The Gambia, our homeland
We strive and work and pray,
That all may live in unity,
Freedom and peace each day.
Let justice guide our actions
Towards the common good,
And join our diverse peoples
To prove man's brotherhood.

We pledge our firm allegiance,
Our promise we renew;
Keep us, great God of nations,
To The Gambia ever true.

Bár nem vagyok műfordító, megpróbálkoztam a szöveg lefordításával. Igyekeztem a szöveghez hű maradni. Mivel nem éneklik; inkább a mélyebb tartalomra koncentráltam, kevésbé a zene lendületes jellegére. Könyörgés, belső ima.

Gambiáért, hol születtünk,
Küzdünk, dolgozunk és könyörgünk,
Mindannyian egységben éljünk,
Szabadság és béke legyen részünk.
Igazság vezesse az utat,
Mely a közjó felé halad,
És fogjunk össze mindannyian,
Testvériségünket megfogadva.

Fogadkozunk hazánkért,
Megtartjuk ígéretünket.
Tartsd meg nekünk, nemzetek Istene,
Gambiát örökre.

A fordításban elmélyülve továbbgondoltuk a dal üzenetét. Következzen Szabó Zoltán értelmezésében. Ő egy énekelhetőbb megoldást választott, lendületet, kitartásra bíztatja az éneklőjét.

Szülőföldünkért, Gambiáért
küzdve dolgozunk s szól imánk:
Mind egységben, békében, szabadon
töltsük el minden napunk.
Igazság legyen vezére
tettünknek, közös jó felé
S gyűljön mind népünk sokasága hát,
fogjunk össze, testvérként!

Így fogadkozunk hazánkért,
Ígéretünk nem vész el;
Tartsd meg, nemzetek Istene
Gambiát, mindörökké!

 

2008.12.25. 21:01| Szerző: Lzooltan

Ezúttal egy kicsit elkalandozom Gambiától, most a szomszédos Mali egyik leghíresebb zenészét mutatom be.

Ali Ibrahim „Farka” Touré (Kanau, 1939. október 31 – Bamako, 2006. március 7.) rendkívüli zenész volt. Remek gitáros, az afrikai kontinens egyik leghíresebb, nemzetközileg is ismert és elismert előadója. Dalaiban a hagyományos mali zenét és amerikai rokonát, a blues-t ötvözi. Ahogyan azt Scorsese megfogalmazta, ő volt a stílus örökítőanyaga, a blues DNS-e. 
A Rolling Stone magazin „Minden idők 100 legjobb gitárosa” listáján Touré a 76. helyet  kapta.
Kanauban született, Maliban, a Niger folyó partjánál. Az allmusic.com életrajza szerint Touré nem tudta a születése pontos napját. Születése után a családjával Niafunké faluba költöztek. Tizedik gyermekként született a családba, ő volt az egyetlen, aki elérte a felnőttkort. Egy régi afrikai szokás szerint ha a családban több gyerek meghal, a megmaradt testvérnek egy fura becenevet adnak. Így lett Ali Ibrahim „Farka”. A Farka szamarat jelent, a nevet a makacssága és a kitartása miatt kapta.
Ő volt az első afrikai blues-zenész, aki nemzetközi sikerre tett szert. Emiatt gyakran hívták őt az „afrikai John Lee Hookernek”. Motívumai hasonlítanak Hooker megoldásaihoz, viszont különböző afrikai nyelvekkel tette különlegessé a dalait. Gyakran hallhatjuk Songhay, Fula, Tamasheq és Bambara nyelven énekelni. 
1995-ben jelent meg a „Talking Timbuktu” című albuma, amit Ry Cooderrel együtt vettek fel. Ezzel a lemezzel nyerte el az első Grammy-díját. Íme az egyik kedvencem erről az albumról:
Ali Farka Touré - Amandrai 
2004-ben Niafunké polgármesterévé választották. A zenei sikerei során összegyűjtött pénzét arra használta fel, hogy utakat építsen és létrehozza a csatornarendszert, valamint beszerzett egy generátort, amivel az egész települést el tudta látni árammal.
2005-ben adta ki az „Int he Heart of the Moon” című albumot, amit Toumani Diabatéval  karöltve énekelt fel. Ez hozta meg számára a második Grammy-díjat.
66 évesen hunyt el, Bamakóban érte a halál. A Mali Kulturális Minisztérium jelentése szerint csontrákban halt meg. Nem sokkal halála előtt vették fel fia, Vieux Farka Touré első albumát apja saját stúdiójában. Élete során 12 nagylemezt és számos kislemezt adott ki.
2006 júliusában, poszthumusz kiadásként jelent meg utolsó albuma, a „Savane”. Grammy-díjra jelölték, a „Legjobb kortárs világzenei album” kategóriában.
Stúdiója és honlapja: World Circuit 
Wikipedia: Ali Farka Touré 
 
 

 

Címkék: zene érzés bamako mali fula  |   | Szólj hozzá!
2008.12.24. 12:15| Szerző: Lzooltan

Avagy boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
És hogy egy kis kultúrháttér is legyen a bejegyzésben:

Nem biztos, hogy helyes kifejezés a kibiri kiriisimaasoo, mint kellemes karácsonyt. Ennek egészen prózai oka van. Gambia muszlim ország, távol a mi kultúrkörünktől. Ott nincs a mi értelmezésünkben vett karácsony és szenteste. A kiriisiimaasoo, azaz karácsony kifejezés is lényegében csak a szótárakban szerepel, még a nagy keresők is csak egy-egy találatot adnak.

2008.12.21. 12:31| Szerző: Lzooltan

 A követkető néhány hétben valószínűleg inaktív lesz a blog, egy bőven 40 kredit fölötti vizsgaidőszak vár rám, most ez lesz a fő prioritás.

See you soon.

 |   | Szólj hozzá!
2008.12.07. 23:52| Szerző: Lzooltan

Végre sikerült feltöltenem az első, a Tranzitban helyet kapott Gambia kiállítás képeit.

A megnyitó 2008. október 17-én volt.

 A képekhez erre tessék:http://flickr.com/photos/lzooltan/sets/72157610874977858/detail/

A megnyitón itt is domodah-t és chakery-t szolgáltunk fel, ezekről még majd írok részletesebben. A domodah azóta megtalálható a Tranzit étlapján, annyira ízlett a vendégeknek.

2008.12.03. 10:38| Szerző: Lzooltan

Az Agribusiness Services and Producers Association (ASPA), a Földművelésügyi Szolgáltatók és Termelők Szövetsége, a gambiai földimogyoró-termelők egyik fő érdekvédelmi szervezete bejelentette, hogy az idei gambiai földimogyoró-kereskedési szezon december 5-én, pénteken veszi kezdetét.
Az ASPA sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a mogyorószezon 2009. márciusának utolsó napjáig tart. Az ASPA hozzátette, hogy a gambiai kormánnyal való egyeztetés eredményeként az idei termelői árat tonnánként 8000 dalasiban rögzítették.
A fenti dátumok és szabályozások vonatkoznak az összes kereskedőre, kooperatív marketingközösségekre (cooperative marketing societies, CPMS) és az ügynökökre, akik viszonteladóként szeretnének részt venni a folyamatban. Mivel a szezon néhány napon belül elindul, egyúttal kérték a felvásárlókat, hogy kezdjék meg a tárolóegységeik tisztítását és felkészítését. Az árat a hivatalosan is elismert Termelői ármeghatározó-rendszer (Producer Price Determination Mechanism) segítségével határozták meg. Az árra hatással van a földimogyoró és a származtatott termékeinek világpiaci ára és a hazai piac is. Az idei felvásárlási árat pozitívan értékelték a termelők, tükrözi az idei elvárásaikat.

Forrás: observer.gm

2008.12.02. 23:26| Szerző: Lzooltan

 Íme a pénteki megnyitó képei:

 A képekhez erre tessék:http://flickr.com/photos/lzooltan/sets/72157610589538617/detail/

Köszönöm mindenkinek a megjelenést és a részvételt!

2008.12.02. 23:14| Szerző: Lzooltan

A Gambia kiállításon látható képem aláírása.

Örökké úton.


Vajon merre? Néhány éve eszembe sem jutott volna, hogy ma mikkel fogok foglalkozni. Legtöbbről nem is tudtam, hogy létezik. Rajzos szak, református gimi, német ösztöndíj, programtervező matematikus... Most pedig külker, marketing, fordítás, fejlődő világ, Afrika, önkéntesség, Fair Trade, Gambia.

2008.12.02. 09:40| Szerző: Lzooltan

2008. 11. 28. 11:04
Gambia: Afrika mosolygó arca

Gambia, a mosolygó part, Afrika legkisebb szárazföldi állama. Polgárai békében élnek, munkájuk során igyekeznek a lehető legjobb minőségű árucikkeket elkészíteni. A Fair Trade-en keresztül már Magyarországon is kaphatók egyes gambiai termékeik. És most egy kiállításon még többet meg lehet róluk és a fair traderől is tudni. A Reggeli Jam vendégei Prajda Anita, a Merlin Színház energiakoordinátora és Újszászi Györgyi, a Magyar Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség tagja.

A videóhoz erre tessék: http://atv.hu/videotar/2008_nov_gambia__afrika_mosolygo_arca.html

2008.12.01. 14:21| Szerző: Lzooltan

Kezdődik a téli rallyszezon, ilyenkor mindenki a Dakarra és a Bamakóra figyel. A Budapest-Bamako Rallyt a kezdetektől fogva követem, mindig is szerettem volna elindulni egy hasonló kalandra. A lelkesedés megvan, ha rajtam múlna, akár azonnal indulnék. Az egyetlen akadály a pénzügyi háttér előteremtése. Egy helyrepofozott, lehetőleg négykerék-meghajtású jármű üti a milliós határt. Felszerelés, nevezési díj, műholdas telefon, gyógyszerek, kaja, üzemanyag szintén még egy millió. Költőpénz, kazalnyi petit cadeau (hatékony motiváló eszköz a nehéz helyzetekben, ha esetleg javítani kell a beszélgetőpartner kedvességén), biztosítás, szállás még legalább félmillió. Rövid számításaim alapján nagyjából 3 millió forintra teszem a várható költségeket. Ezt sajnos diákként közel sem egyszerű összehozni.

2 hét kaland, át Európán és Afrikán. Arról nem is beszélve, hogy onnan már csak egy 'ugrás' Gambia. Remekül össze lehetne kötni a kellemeset a hasznossal. Ha sikerül szerezni egy megfelelő méretű járművet, vihetünk adományokat és eszközöket Bamakóba, Banjulba egyaránt. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a kocsi is adományként utazna, azaz az út végén Gambiában marad, egy erre érdemes, lendületes szervezetnél. Már csak ezért is érdemes egy jobb kocsit beszerezni, ne egy ezeréves rozsdahalmot hagyjunk ott, azzal nem sokra mennének. így viszont még 500 ezer a hazaút, repülővel.

Elsőként egy Mitsubishi L300-ra gondoltam. Ezt gyártották erősített, emelt felfüggesztéssel, 4x4 meghajtással. Rá egy izmos terepgumi és rengeteg matrica, bele hálózsák, csomagok és indulhatunk is!

A másik opció, hogy hazafelé is vezetünk. A kocsi nem lesz adomány, viszont akár a következő évben is végigjárhatjuk vele ugyanezt az útvonalat. 'Évi rendszeres adományszállítmány és kalandtúra Gambiába'.

Csapatnév: 3B, vagy valami hasonló, esetleg némivel ötletesebb formában. Budapest - Bamako - Banjul.

Remek országimázs kampány, mindkét félnek. Mivel ebből fogok diplomázni, ez az érv is az indulás mellett szól.

2008.11.25. 11:29| Szerző: Lzooltan

Gambia 1965-ben nyerte el függetlenségét, addig az Egyesült Királyság gyarmata volt. Lényegében Szenegál enklávéja, azaz szinte teljes egészében szomszédja területén belül fekszik. 1982 és 1989 között szövetségben voltak Szenegállal, a két ország föderációját Szenegambiának hívták. 1991-ben létrehoztak egy együttműködési megállapodást, de az együttélésüket azóta is kisebb feszültségek kísérik. 1994-ben Yahya A.J.J. Jammeh egy katonai puccsal megdöntötte a korábbi elnököt és átvette a hatalmat. Létrehozta az új alkotmányt és 1996-ban demokratikus elnökválasztást tartottak, majd 1997-ben megválasztották a parlament tagjait. Ezzel az ország kormányzata visszatért a polgári, ma is elfogadott kerékvágásba. Az eddigi választásokat Jammeh nyerte meg, utoljára 2006-ban szavazták meg.

Az ország területe 11 300 km2, ebből 10 000 km2 föld és 1300 km2-t víz borít. Nagyjából akkora, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Nógrád megye együttvéve. Határvonala 740 km, egyetlen szomszédja Szenegál. Tengerpartja 80 km hosszú. Az óceánból 12 tengeri négyzetmérföld tartozik Gambiához, valamint 200 tengeri négyzetmérföld halászati terület.

Jellemző éghajlata trópusi. Júniustól novemberig tart az esős évszak, ilyenkor rendkívül magas páratartalom és forróság jellemző. Decembertől májusig tart a száraz évszak, ez jóval hűvösebb és szárazabb. Az ország legalacsonyabb pontja 0m méteren található, az Atlanti-óceánnál. Legmagasabb pontja 53 méteren fekszik. Jellemző természeti kincsei a hal, titán, ón, cirkon, szilícium-dioxid, agyag és a kőolaj.

Megújuló vízkészletük 8 km3, ebből 0,03 km3 az éves felhasználásuk. Ennek 23 %-a lakossági, 12 %-a ipari, valamint 65%-a mezőgazdasági felhasználásra kerül. Az egy főre jutó édesvíz-felhasználás  évente 20 m3. A fenti adatok mértékét a magyarországi adottságokkal és fogyasztással való összehasonlítás nagyon jól szemlélteti: Magyarországon 120 km3 édesvízből gazdálkodunk, az éves fogyasztásunk pedig fejenként 2082 m3. A szerény vízkészlet miatt az országra sajnos jellemző az erdők kipusztulása, az elsivatagosodás és a vízzel terjedő fertőzések elterjedése.

 Kép: Deviantart

Felhasznált források:

-          CIA World Factbook – Gambia

-          CIA World Factbook – Hungary

-          Wikipedia – Gambia

-          Wikipédia – Gambia

-          Wikipedia – Senegambia Foderation

gambia.blog.hu

 

2008.11.24. 22:09| Szerző: Lzooltan

A mbalax (vagy mbalakh) stílus a 70-es évek elejéről származik, a Star Band nevű szenegáli zenekar nevezte így először a zenéjét. A dalaikat a wolof zenei kultúrából eredeztették. A kíséret meghatározó elemét alkotják a sabar és a bugarabu dobok. Az érdekes és újító hangzás megnyitta a kapukat a világhír felé, az afrikai dobokkal feldobott szenegáli zene sok országban nagyon népszerűvé vált. A Star Band az évek során átalakult, több tag lecserélődött. Youssou N'Dour lett a zenekar énekese, a tiszta és érzelmekkel teli hangja remekül kiegészítette a mbalax különleges ütemeit. [allmusic]

A stílus Szenegálban és Gambiában máig nagyon népszerű. A hangzásvilága a nyugati pop- és tánczene, a jazz, a soul, a latin elemeit is belekeveri az afrikai dobok dalai közé. [wikipedia]
A mbalax megjelenésének éveiben rendkívül népszerű volt a haiti kompa, a kongói soukous, valamint az amerikai soul és funk. A stílusra befolyással volt még a kubai zene, amit több szenegáli zenész sikerrel dolgozott fel. A fejlődésére nagy hatással voltak a gyarmati időszakkal szembeni ellenérzések és a Négritude filozófiája. Ez az egyik oka annak, hogy a korábban oly népszerű angol és francia dalokat felváltották a wolof melódiák és a tradicionális hangszerekkel megszólaltatott kíséret. A táncosok egyre inkább átvették (visszavették) a sabar dob inspirálta mozgásformákat, valamint a zenészek elkezdtek úgy öltözködni, mint a griotok, imádkozó énekesek és vándormuzsikusok.
Sok rajongója van a mbalax stílusnak Maliban, Mauritániában, Elefántcsontparton és Franciaországban is. A terjedését nagyban segítette, hogy sikerült kiadniuk több albumot, amit a nemzetközi piacon is árultak. Rendkívüli népszerűségnek örvendett az Étoile de Dakar, Youssou N'Dour és El Hadji Faye részvételével, és a Raam Daan.
Idővel természetesen a mbalax is követte a világirányzatokat, megjelentek a billentyűsök és több elektronikus hangszer is.

Jellemző hangszerük a balafon, riti, Tama (beszélő dob) és a sabar. Több számban találkozhatunk fuvolával, elektromos gitárral, zongorával, hegedűvel és trombitával is. A dalszövegeket az emberekhez szóló, vallási, a családdal, vagy a morális értékekkel foglalkozó témák határozzák meg. [wikipedia]

Íme egy remek mbalax felvétel. Egyik nagy kedvencem, Amy Mbengue:

Youssou N'Dour és Neneh Cherry egy csodálatos száma 1994-ből, a 7 Seconds. Hatalmas világsláger, szerintem mindenki ismeri, zseniális hangulata van. Bár nem kimondottan mbalax, hangulatvilágában nagyon közel áll hozzá.

Végül pedig hadd ajánljam a Wake Up című dalt Youssou N'Dour és Neneh Cherry újabb, ami a 2007-ban kiadott, Rokku Mi Rokka című albumukról.

És végül egy fotó a mbalax táncról. Vidám, nyílt és teljes mértékben őszinte. A fotót a riccimedia.com-ról vettem.

2008.11.23. 19:27| Szerző: Lzooltan

Kedves olvasók!

Az oldalon ma megjelentek a reklámok. Hadd magyarázzam meg:

Az Index, a blog.hu tulajdonosa nemrég néhány változást eszközölt a cégpolitikájában és választás elé állítottak minket, bloggazdákat. Két lehetőségünk van. Az első lehetőség az, hogy nincs reklám az oldalon. Viszont ez azzal jár, hogy az oldal nem kerülhet ki az index.hu címlapjára, ami, valljuk meg, a kis blogok egyik nagy kitörési lehetősége. A másik opció az, amit most aktiváltam. Ez annyit tesz, hogy az oldalletöltések felében az index hirdetései fognak megjelenni, a másik felében pedig az én reklámjaim. Mivel részemről a Gambia blog szerkesztése teljes mértékben nonprofit, önkéntes jellegű, az oldalon belül a nekem szánt reklámozási lehetőségeket nem használom ki, a megjelenő reklámok mind az Indexhez tartoznak. Részemről jobban pártolnám a reklámmentességet, inkább a tiszta tartalmat preferálom. Viszont, mivel a blog egyik fő célja a tájékoztatás és Gambia, valamint a méltányos kereskedelem népszerűsítése, úgy gondolom, hogy ennyi áldozatot megér. Gambia egy apró ország, amiről nagyon kevesen tudnak, de ha ez az ára annak, hogy több emberhez jusson el a Mosolygó part üzenete, szerintem megéri.

Köszönöm a megértéseteket.

2008.11.23. 19:14| Szerző: Lzooltan

 

GAMBIA – AFRIKA MOSOLYGÓ PARTJA
KIÁLLÍTÁS ÉS FAIR TRADE VÁSÁR

2008. november 28. – december 23.
MERLiN
(1052, Budapest, Gerlóczy u. 4.)
 
Gambia kis ország - egy közepes méretű világtérképen nem is látszik (egy nagyon is csak alig). Gambia békés – kontinensén talán az egyetlen. Gambia olcsó – egy jó kávét 30 forintért meg lehet kapni. Gambia területének 12 százaléka víz. Gambia az egyik legnagyobb mogyoró-exportőr ország – ha itthon földimogyorót rágcsálunk, az jó eséllyel onnan származik. Gambia elnöke 31 évesen lépett hatalomra. Gambia lakosai folyton mosolyognak. Gambia az egyetlen olyan ország, amelynek csak egy szomszédja van. Gambia konzulja november utolsó péntekén fél ötkor tradicionális helyi ételeket kóstoltat a Merlinben.
 Gambia, a ’mosolygó part’, Afrika legkisebb szárazföldi állama. Polgárai békében élnek, munkájuk során igyekeznek a lehető legjobb minőségű árucikkeket elkészíteni. A Fair Trade-en keresztül már Magyarországon is kaphatók egyes gambiai termékeik
A most nyíló kiállítás célja, hogy a kiállított anyagokon keresztül hiteles képet nyújtson az Gambiában élők munkásságáról, és felhívja a figyelmet a méltányos kereskedelemben való részvételre.
 
A fair trade, azaz a méltányos kereskedelem, a fejlődő országok lakóinak gazdasági és kulturális kizsákmányolása ellen jött létre. Olyan kereskedelmi partnerséget jelent, mely anyagi segítséget valamint létbiztonságot nyújt a fejlődő országok termelőinek és családjuknak, közvetlenül és átláthatóan növelve a jövedelmüket és életszínvonalukat.
 
A megnyitónak az is aktualitást ad, hogy november utolsó pénteke hagyományosan a Ne Vásárolj Semmit Nap, az értelmetlen túlfogyasztás elleni passzív ellenállás napja. A méltányos kereskedelem fenntartható alternatívát nyújt a jelenlegi kereskedelmi világrendszer számos igazságtalanságával szemben.
A kiállítás látogatóit autentikus afrikai dobosok és tradicionális gambiai ételek ragadják ki a magyar hétköznapokból. A programok mellé méltányos csokoládé, kávé és tea dukál, melyet már a megnyitón meg lehet kóstolni. És hogy a gyerekek se maradjanak ki, szerdánként alternatív földrajzórák keretében járhatják be a kiállítást és tudhatnak meg minél többet Afrikáról.
 
MEGNYITÓ // Merlin
2008. november 28. (péntek) 16.30
A kiállítást megnyitja dr. Suha György tiszteletbeli gambiai főkonzul, illetve a kiállítás anyagát készítő fotósok (Tomsits Abigél, Illisz Attila, Lukács Zoltán).
 
ENERGIA CAFÉ – MIÉRT MOSOLYOG GAMBIA? // Merlin
2008. december 10. (szerda) 17.30
Gambiát megjárt emberek kerekasztal-beszélgetésére várnak mindenkit szeretettel a szervezők.
Meghívott vendégek:
Dr. Suha György - gambiai főkonzul; Illisz Attila – fotóművész; Lukács Zoltán - Gambiát megjárt önkéntes; Kembe Sorel – műsorvezető (Duna TV)
Moderál: Újszászi Györgyi (Védegylet / Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség)
 
FAIR TRADE VÁSÁR// Merlin 
2008. november 29.– december 23. 12.00 – 20.00
Az egyenlőtlenségek csökkentéséért
A kiállítással párhuzamosan méltányos termékek széles skálája (kávé, kakaó, csokoládé, kézműves termékek) szerezhetők be a helyszínen.
A programok mellé méltányos kávé és tea dukál, melyet már a megnyitón meg lehet kóstolni. Fotók, dokumentum- és játékfilmek, élménybeszámolók, beszélgetések, autentikus zene és tradicionális ételek próbálják átadni a nyugat-afrikai hangulatot.
 
ALTERNATÍV FÖLDRAJZÓRA // Merlin
2008. december 3., 10., 17., 14.00 – 17.00
A karácsonyig tartó kiállítás alatt sok apróságot lehet megtudni Gambiáról szerda délutánonként. A látogatók részt vehetnek egy Gambia és Fair Trade kvízen, melynek nyertesei személyre szóló ajándékokat vehetnek át a december 10-i Energia Café – Miért mosolyog Gambia? kerekasztal-beszélgetésen.
A részvétel ingyenes, várjuk csoportok jelentkezését!
 
http://www.merlinszinhaz.hu
http://www.vedegylet.hu
http://www.fairvilag.hu
 
http://gambia.blog.hu

2008.11.19. 10:06| Szerző: Lzooltan

November 28-án nyílik a harmadik Gambia kiállítás.

Helyszín: Merlin Színház, Budapest, Gerlóczy út 4 (A Deák téren kell leszállni a metróról, onnan 100 m)

Időpont: 2008. november 28.

A program:

15:30 - Gambiai dobzene és tánc

16:30 - Megnyitó

Utána: Gambiai táncbemutató

A kiállítást Dr. Suha György, gambiai főkonzul nyitja meg.

A megnyitó után Domodah-val (mogyorószószos marha) és Chakery-vel (ananászos-joghurtos kuszkusz) várjuk a vendégeket.

A megnyitó után kötetlen beszélgetés, tárlatvezetés, bemutatjuk a kiállított tárgyakat, könyveket, ruhákat, zászlókat.

2008.11.18. 08:00| Szerző: Lzooltan

Momodou Lamin Manneh, a Freedom Camp International leköszönő elnöke pénteken, egy nagyszabású ünnepségen adta át hivatalát Dodou Gomeznek, a szervezet új vezetőjének. A ceremóniát Kanifingben, a KMC konferenciatermében rendezték.

A Freedom Camp küldetése a különböző régiók fiataljai kommunikációjának és információcseréjének javítása és korszerűsítése. Céljuk, hogy az információk mindenhova eljussanak és mindenki megfelelően tájékozott lehessen. Az tisztújító konferencián elmondott beszédében Momodou Lamin Manneh a 2004-ben létrehozott Integrated Movie Industry (IMI) sikereiről beszélt. Bemutatta a szervezet tevékenységeit, amikkel komoly eredményeket értek el az évek során. A leköszönő elnök itt folytatja munkásságát.

Az új vezető, Dodou Gomez kihangsúlyozta elődje kimagasló hozzáállását és kemény munkáját. Örömmel vállalja az megbízatását és komoly kihívásként fogja fel az eddigi szint fenntartását. „Új elnökként célom a folyamatos fejlődés folytatása, valamint a korábban meghatározott úton való haladás. Biztos vagyok benne, hogy a kitűnően együtt tudunk működni a partnereinkkel, akik eddig is kulcsfontosságúak voltak a szervezetünk életében.”

Hozzátette, hogy a közeljövőben újabb kapcsolatokat fognak kiépíteni, így még több emberhez fognak eljutni. Várhatóan több, lányokkal, nőkkel és a nemi egyenjogúsággal foglalkozó csoportokkal lesznek közös projektjeik.

Forrás: Adama Kah, Observer.gm

 

2008.11.17. 12:17| Szerző: Lzooltan

Aja Fatou Asombi Bojang, az elnök édesanyja adott a napokban interjút az Observer munkatársának. Nagyra értékeli a fia, Yahya Jammeh farmjának ültetvényét és eredményeit.

Szerinte nem meglepő a mezőgazdaság iránti elkötelezettsége. Elmondása szerint a gambiai állam feje édesapjától örökölte a kemény munka iránti szenvedélyes szeretetét, aki maga is példamutató ember volt. Yahya fiatal kora óta a munka szerelmese, mindig rendkívül szorgalmas volt.

Az elnök édesanyja szülőfalujában, a Foni Kansala-beli Bouginkában fogadta az újságírókat.

Ala Asombi Bojang kemény munkára buzdította a gambiaiakat. Hitvallása, hogy a kemény munka sokkal kifizetődőbb. Megítélése szerint fia felhívása nem elsősorban a saját érdekeit szolgálja, sokkal inkább az egész nemzetet erősíti.

Az éhezés a népek fennmaradásának egyik legsúlyosabb veszélyeztetője, az elnök édesanyja kéri az embereket, hogy forduljanak a mezőgazdaság felé és együttes erővel küzdjenek a komoly károkat okozó, valós fenyegetés ellen. Az interjú során meglátogattak egy jelentős mogyoróültetvényt Bouginkában, ahol nők százai szorgoskodnak, élükön az elnök édesanyjával. A földön dolgozók éppen mogyorót csépeltek, ezzel készítik elő a csomagolásra és a szállításra.

Az Observer újságírói ellátogattak a Foni Berefet régióban található Somitába, ahol egy, Jammeh elnökhöz tartozó Nerica rizsültetvény működését mutatták be nekik. A látogatás során a farmon dolgozó nőkkel találkoztak, akik óriási munkát fektettek az ültetvény sikeressé tételébe. Lenyűgöző lendülettel és lelkesedéssel művelték az elnök földjét, véleményük szerint neki köszönhető, hogy fokozatosan eltűnik az éhezés az országból.


Forrás: Hatab Fadera, Obsever.gm

Címkék: munka fejlődés  |   | Szólj hozzá!
2008.11.15. 08:00| Szerző: Lzooltan

Az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium államtitkára, Dr. Malick Njie elmondása szerint az ő hivatala mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben egy gyermek se haljon meg Gambiában cukorbetegségben.

Dr. Njie november 11-én tartott konferencia sajtótájékoztatóján beszélt erről, amit az Egészségügyi Minisztérium és a WHO közreműködésével szerveztek.

A rendezvényt a DOSH-ban (Department Of State For Health and Social Welfare, Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium), Banjulban rendezték. Fő témája a november 14-én, pénteken megtartandó „A cukorbetegség világnapja” volt. A világnap idei célkitűzése a „gyerekkori és kamaszkori cukorbetegség” elleni harc.

Az államtitkár elmondása szerint a cukorbetegség az élet minden szakaszában jelen van, a kisgyerekeket és az újszülötteket is fenyegeti. A hivatal továbbra is szeretne szervesen részt venni a betegségek és fertőzések prevenciójában. „Szoros együttműködésben dolgozunk a WHO-val, a Gambiai Cukorbetegség Szövetséggel, valamint több nemzetközi szervezettel. A DOSH fő célkitűzése a betegség megállítása az országban.

Az évek során a Nana-val (National Nutrition Agency, Nemzeti Élelmezési Hivatal), az MRC-vel és az IEC-vel (Nemzeti Oktatásügyi Központ) együttműködve jelentős médiavisszhangot értek el. Küldetésüknek érzik elérni, hogy a médiában az emberek rendszeresen találkozzanak a cukorbetegség okaival és kezelésével, ennek érdekében a DOSH rendszeresen összejöveteleket tart az újságíróknak, ahol a diabéteszről és a hozzá kapcsolódó betegségekről tájékoztatják őket.  Dr. Alieu Gaye, aki a Gambiai Diabétesz Társaság elnöke, valamint a Nemzetközi Diabétesz Szövetség Afrikai tagozatának vezetője nyilatkozata szerint a legtöbb, cukorbetegségben szenvedővel Banjul környékén találkoztak.

Az idei programjuk egyik legfontosabb pontjaként szeretnének csatlakozni több, nagyméretű, országos figyelemfelkeltő kampányhoz. „A leginkább, a cukorbetegség által veszélyeztetett réteg a terhes nők rétege, akiknek világszerte 30%-uk diabéteszes.” Dr. Thomas Sukwa, a WHO gambiai képviselője szerint a médiának kulcsfontosságú szerepe van a figyelemfelkeltésben. Ők tudják a leghatékonyabban tájékoztatni az embereket. Javasolta, hogy a műsoraikban szólaltassák meg a téma szakértőit.

„Nagyon nagy szükség van rá, hogy összefogjunk és a média szereplői a tollaik és mikrofonjaik segítségével beszálljanak a diabétesz elleni harcba. Tájékoztassák a hallgatókat és olvasókat, mindenkinek tudnia kell a betegség veszélyeiről.” sürgette Dr. Njie médiától érkezett résztvevőket.

Forrás: observer.gm
írta: Sheriff Janko

 

2008.11.14. 08:00| Szerző: Lzooltan

Az Amnesty International borzalmas gyilkosságról adott hírt. Megöltek 10 nigériait és törvénytelenül fogva tartanak többeket Gambiában.
A fenti állítás a 'Gambia: A félelem uralma' címmel kiadott jelentésben szerepel, amit 2008 november 11-én adtak ki, a nigériai Abujában
A dokumentum szerint 50-nél is több külföldit, köztük 44 ghánait és 10 nigériait tartóztattak fel a gambiai biztonsági erők gambiai felségvízen, 2005. november július 23-án. A elfogottak Európa felé tartottak.
Brutálisan megölték őket, miután kiderült, hogy puccsra készültek, meg akarták dönteni Yahya Jammeh kormányát. A kormány állítása szerint azzal gyanúsítják őket, hogy a gambiai függetlenség napjának ünnepén támadást szerveztek a kormányzat ellen.
A Commonwealth Human Rights Initiative (CHRI) jelentése szerint a foglyokat a banjuli Tengerészeti Központba vitték, nyolcfős csoportokra osztották őket és a Siffore-hoz közeli farmokra szállították őket, az Északi Körzetbe.
"Mikor elhurcolták őket, a biztonságiak állítólag megölték az őrizeteseket, ehhez késeket, baltákat és egyéb éles tárgyakat használtak. A holttesteket szétszórták Siffore és Brufu közelében", állítja a CHRI dokumentuma.
Sajnos rendkívül lassan halad a nyomozás. Ms. Nana Oye Lithur, a CHRI képviselője szerint a ghánai kormányzattal való tárgyalások csekély eredményre vezettek, míg a nigériai vezetés teljes csendbe burkolózott.
"Nagyon meglepő számomra a nigériai kormányzat hallgatása. Levélben is üzentünk Obasanjo elnöknek, a korábbi elnöknek, de még visszaigazolást sem kaptunk. A ghánaiak sem akartak részt venni az ügy feltárásában, de mikor látták, hogy mekkora visszhangot keltettünk az üggyel kapcsolatban, hajlottak az együttműködésre. Állításuk szerint nyomozókat küldtek, de nem értek el semmit, mivel a gambiai vezetés nem működött együtt velük.
"Megdöbbentő, hogy megöltek 44 ghánait, valamint több afrikait és semmit sem tettek az üggyel kapcsolatban. Már az is nagyon szörnyű, ahogyan kivégezték őket. Kinek jutna eszébe lemészárolni ennyi fiatalt, hogy utána névtelen sírba szórja őket. Máig nem tudjuk, hogy mi történt velük. Eddig 8-9 holttestet találtak meg, de még nem szállították őket haza." nyilatkozta Lithur.

Forrás: http://allafrica.com
Írta: Iroegbu Senator, Abuja, Nigéria

2008.11.13. 08:00| Szerző: Lzooltan

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 15. hatállyal főiskolai tanárrá nevezte ki Dr. Suha Györgyöt, a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület alapító elnökét, jelenlegi alelnökét.
A Testület nevében Dr. Batizi András elnök köszöntötte főkonzul urat és további sok sikert kívánt oktatói, tudományos tevékenységéhez, különös tekintettel a szubszaharai Afrika és Magyarország kapcsolatainak fejlesztésében, valamint a multilaterális diplomáciában kifejtett eddigi munkájára.

Forrás: www.gambia.hu

Ezúton is gratulálunk a kinevezéshez!

2008.11.12. 08:00| Szerző: Lzooltan

Yahya Jammeh, Gambia elnöke üdvözletét küldte az USA újonnan megválasztott elnökének, Barack Obama szenátornak, a november 4-én aratott győzelme alkalmából. Üzenetét szombaton tette közzé a Gambia Radio and Television Sevices-ben.

"Engedje meg, hogy gratuláljak a 2008-as történelmi választásokon elért nagyarányú győzelméhez, amit magam is nagy érdeklődéssel követtem. A megválasztásával ismét reménykedhetünk benne, hogy a gyermekeink és unokáink egy jobb és békésebb világban élhetnek majd. Mi, gambiaiak nagyra értékeljük a kampány során mutatott érettséget, ideológiát, rendkívüli intelligenciát és a béke üzenetét." Nyilatkozta Jammeh.

A gambiai elnök rámutatott, hogy "a vezetésében való hit segítségével a békét nem csak az amerikaiaknak fogja elhozni, hanem a teljes emberiségnek. Az USA lesz a béke bajnoka ezen a világon.

"Tudnia kell, hogy a Gambiaiak nem fognak elfordulni öntől, mint afroamerikaitól, aki Amerika és a XXI. század legmagasabb pozícióját foglalja el."

"Imádkozunk, hogy az ön előtt álló út sima legyen és teljes hitünkkel elfogadjuk a változásokat, amiket az irányítása alatt hozni fog, nem csak az ön országában, hanem az egész világon. Azon a világon, amiben annyi feszültséget okoz az erőszak és a rasszizmus."

Forrás: http://www.gambianow.com

2008.11.11. 13:00| Szerző: Lzooltan

Átköltöztettem ide mindent, amit korábban a toastedingambiára írtam.

Mostantól új tartalom következik, hamarosan jelentkezek a 3. Gambia kiállítás adataival, valamint egy, Gambiáról szóló kerekasztal-beszélgetést is tartunk decemberben.

Igyekszem rendszeresen írni a blogba, az elején napi egy post várható, mindig 8:00-kor.

 |   | Szólj hozzá!