2008.11.24. 22:09| Szerző: Lzooltan

A mbalax (vagy mbalakh) stílus a 70-es évek elejéről származik, a Star Band nevű szenegáli zenekar nevezte így először a zenéjét. A dalaikat a wolof zenei kultúrából eredeztették. A kíséret meghatározó elemét alkotják a sabar és a bugarabu dobok. Az érdekes és újító hangzás megnyitta a kapukat a világhír felé, az afrikai dobokkal feldobott szenegáli zene sok országban nagyon népszerűvé vált. A Star Band az évek során átalakult, több tag lecserélődött. Youssou N'Dour lett a zenekar énekese, a tiszta és érzelmekkel teli hangja remekül kiegészítette a mbalax különleges ütemeit. [allmusic]

A stílus Szenegálban és Gambiában máig nagyon népszerű. A hangzásvilága a nyugati pop- és tánczene, a jazz, a soul, a latin elemeit is belekeveri az afrikai dobok dalai közé. [wikipedia]
A mbalax megjelenésének éveiben rendkívül népszerű volt a haiti kompa, a kongói soukous, valamint az amerikai soul és funk. A stílusra befolyással volt még a kubai zene, amit több szenegáli zenész sikerrel dolgozott fel. A fejlődésére nagy hatással voltak a gyarmati időszakkal szembeni ellenérzések és a Négritude filozófiája. Ez az egyik oka annak, hogy a korábban oly népszerű angol és francia dalokat felváltották a wolof melódiák és a tradicionális hangszerekkel megszólaltatott kíséret. A táncosok egyre inkább átvették (visszavették) a sabar dob inspirálta mozgásformákat, valamint a zenészek elkezdtek úgy öltözködni, mint a griotok, imádkozó énekesek és vándormuzsikusok.
Sok rajongója van a mbalax stílusnak Maliban, Mauritániában, Elefántcsontparton és Franciaországban is. A terjedését nagyban segítette, hogy sikerült kiadniuk több albumot, amit a nemzetközi piacon is árultak. Rendkívüli népszerűségnek örvendett az Étoile de Dakar, Youssou N'Dour és El Hadji Faye részvételével, és a Raam Daan.
Idővel természetesen a mbalax is követte a világirányzatokat, megjelentek a billentyűsök és több elektronikus hangszer is.

Jellemző hangszerük a balafon, riti, Tama (beszélő dob) és a sabar. Több számban találkozhatunk fuvolával, elektromos gitárral, zongorával, hegedűvel és trombitával is. A dalszövegeket az emberekhez szóló, vallási, a családdal, vagy a morális értékekkel foglalkozó témák határozzák meg. [wikipedia]

Íme egy remek mbalax felvétel. Egyik nagy kedvencem, Amy Mbengue:

Youssou N'Dour és Neneh Cherry egy csodálatos száma 1994-ből, a 7 Seconds. Hatalmas világsláger, szerintem mindenki ismeri, zseniális hangulata van. Bár nem kimondottan mbalax, hangulatvilágában nagyon közel áll hozzá.

Végül pedig hadd ajánljam a Wake Up című dalt Youssou N'Dour és Neneh Cherry újabb, ami a 2007-ban kiadott, Rokku Mi Rokka című albumukról.

És végül egy fotó a mbalax táncról. Vidám, nyílt és teljes mértékben őszinte. A fotót a riccimedia.com-ról vettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://gambia.blog.hu/api/trackback/id/tr88786842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása