2008.11.15. 08:00| Szerző: Lzooltan

Az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium államtitkára, Dr. Malick Njie elmondása szerint az ő hivatala mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben egy gyermek se haljon meg Gambiában cukorbetegségben.

Dr. Njie november 11-én tartott konferencia sajtótájékoztatóján beszélt erről, amit az Egészségügyi Minisztérium és a WHO közreműködésével szerveztek.

A rendezvényt a DOSH-ban (Department Of State For Health and Social Welfare, Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium), Banjulban rendezték. Fő témája a november 14-én, pénteken megtartandó „A cukorbetegség világnapja” volt. A világnap idei célkitűzése a „gyerekkori és kamaszkori cukorbetegség” elleni harc.

Az államtitkár elmondása szerint a cukorbetegség az élet minden szakaszában jelen van, a kisgyerekeket és az újszülötteket is fenyegeti. A hivatal továbbra is szeretne szervesen részt venni a betegségek és fertőzések prevenciójában. „Szoros együttműködésben dolgozunk a WHO-val, a Gambiai Cukorbetegség Szövetséggel, valamint több nemzetközi szervezettel. A DOSH fő célkitűzése a betegség megállítása az országban.

Az évek során a Nana-val (National Nutrition Agency, Nemzeti Élelmezési Hivatal), az MRC-vel és az IEC-vel (Nemzeti Oktatásügyi Központ) együttműködve jelentős médiavisszhangot értek el. Küldetésüknek érzik elérni, hogy a médiában az emberek rendszeresen találkozzanak a cukorbetegség okaival és kezelésével, ennek érdekében a DOSH rendszeresen összejöveteleket tart az újságíróknak, ahol a diabéteszről és a hozzá kapcsolódó betegségekről tájékoztatják őket.  Dr. Alieu Gaye, aki a Gambiai Diabétesz Társaság elnöke, valamint a Nemzetközi Diabétesz Szövetség Afrikai tagozatának vezetője nyilatkozata szerint a legtöbb, cukorbetegségben szenvedővel Banjul környékén találkoztak.

Az idei programjuk egyik legfontosabb pontjaként szeretnének csatlakozni több, nagyméretű, országos figyelemfelkeltő kampányhoz. „A leginkább, a cukorbetegség által veszélyeztetett réteg a terhes nők rétege, akiknek világszerte 30%-uk diabéteszes.” Dr. Thomas Sukwa, a WHO gambiai képviselője szerint a médiának kulcsfontosságú szerepe van a figyelemfelkeltésben. Ők tudják a leghatékonyabban tájékoztatni az embereket. Javasolta, hogy a műsoraikban szólaltassák meg a téma szakértőit.

„Nagyon nagy szükség van rá, hogy összefogjunk és a média szereplői a tollaik és mikrofonjaik segítségével beszálljanak a diabétesz elleni harcba. Tájékoztassák a hallgatókat és olvasókat, mindenkinek tudnia kell a betegség veszélyeiről.” sürgette Dr. Njie médiától érkezett résztvevőket.

Forrás: observer.gm
írta: Sheriff Janko

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gambia.blog.hu/api/trackback/id/tr18767655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása